Стопкадър Нова нюзИкономист изпъкна с прелюбопитен коментар за лихвите.Сега е дъното.

...
Стопкадър Нова нюзИкономист изпъкна с прелюбопитен коментар за лихвите.Сега е дъното.
Коментари Харесай

Икономист: Лихвите по-надолу няма накъде да отидат

Стопкадър Нова нюз

Икономист изпъкна с прелюбопитен коментар за лихвите.

Сега е дъното. По-ниско от това няма по какъв начин да стане. Или ще е същото или ще се подвигат лихвите, само че по-надолу няма накъде да отидат ", разяснява през днешния ден в ефира на телевизия " Nova news " Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

Той подсети, че сега България има най-ниските лихви по ипотечни заеми в Европейския съюз след Малта. " В момента българските семейства и българският бизнес държат много свободен запас в банковата система на депозити. Те са склонни да ги държат, без да получават рента, при рента близка до нула. Това дава пресен ликвиден запас на банките, който те могат да употребяват за кредитиране при ниска цена. Това е друго от протичащото се във водещите стопански системи в еврозоната.

Това ще се промени, в случай че част от спестителите намерят опция на тези спестявания. Тогава банките ще са малко по-притиснати, няма да имат толкоз запас на депозити, ще би трябвало да зпочнат да заплащат по-високи лихви по депозитите. Българските жители, които теглят заеми би трябвало да знаят, че лихвата по техния заем е вързана с лихвата по депозитите. Ако лихвата по депозитите се вдигне, ще се вдигне автоматизирано и лихвата по техния заем ", означи Богданов, написа

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР